Zelfzorg voor zorgprofessionals: Een noodzakelijke investering

Zelfzorg voor mensen in de zorg

Als zorgprofessionals staan we altijd klaar voor anderen, maar vergeten we vaak onszelf. Werken in de zorg doen we veelal vanuit ons hart, waardoor we net dat stapje extra zetten om de gezondheid of het welzijn van de ander te vergroten. Maar wat zijn de gevolgen als we de prioriteiten van ons eigen bestaan onvoldoende in beeld houden?

De uitdaging van zelfzorg in de zorg

Een van de grootste uitdagingen voor zorgprofessionals is om tijd en aandacht aan zichzelf te besteden. We weten vaak heel goed wat er in de ander omgaat en wat zij nodig hebben, maar veel minder wie we zelf zijn en wat er in onszelf omgaat.

Signalen die om aandacht vragen

Vermoeidheid, fysieke klachten en burn-out achtige symptomen zijn vaak tekenen dat we meer aandacht aan zelfzorg mogen besteden. Dit kan ertoe leiden dat we er letterlijk met ons hoofd niet helemaal bij zijn. Moeizaam en onvoldoende herstellen leidt tot een tekort aan veerkracht. We analyseren de gezondheid en het gedrag van onze cliënten, maar weten vaak niet dat wat hen raakt ons ook kan raken.

Zelf moest ik een burn-out doormaken om tot deze inzichten te komen. Ik ontdekte dat ik vele signalen van mijn lichaam had genegeerd en bovenal geen tijd had genomen om te rouwen.

De impact op kwaliteit van zorg

Doordat we fysiek, mentaal en emotioneel uit balans raken, raken we ook in ons werk uit balans. Diverse klachten sudderen op de achtergrond en omdat we ze niet de tijd en aandacht geven die nodig is, kan dit leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, korte lontjes en weinig veerkracht.

Zelfzorgtechnieken

Een eenvoudige, maar effectieve zelfzorgtechniek is letterlijk stilstaan bij jezelf. Onderzoek welke rollen je in je leven speelt en hoeveel plek er dan nog voor jezelf overblijft. Zelfzorg is een noodzakelijke investering in je eigen fysieke, mentale en emotionele welzijn. Met echte zelfzorg bedoel ik aandacht schenken aan dat wat er in de diepere lagen in je systeem gebeurt. Dus niet alleen op tijd douchen en tanden poetsen, maar op onderzoek uitgaan naar wat er in jou resoneert en waarom dat zo is.

Het belang van professionele ondersteuning

Professionele ondersteuning bij zelfzorg helpt je inzicht te krijgen in wat er in je eigen leven speelt en om aandacht vraagt. Je krijgt handvatten om het gevraagde aandacht te geven. Soms is stilstaan daarbij de beste stap vooruit, zodat je niet alleen ziet, maar bovenal leert voelen hoe het er met jezelf voor staat.

Als rouw- en verliesconsulent bied ik jou unieke inzichten in hoe niet genomen rouw kan leiden tot fysieke, mentale en emotionele klachten. Ik help jou als zorgprofessional om aan de slag te gaan met je eigen processen.

Een uitnodiging tot zelfzorg

Zet jezelf eens op de agenda! Of het nu gaat om sporten, tuinieren, lezen of mediteren, zelfzorg is een noodzakelijke investering in je welzijn. Ga op onderzoek uit om te ontdekken wat bij jou past.

Zorg bij verlies

Voel je de behoefte aan ondersteuning? Neem gerust contact met me op voor een verkennend gesprek. Samen kijken we hoe je beter voor jezelf zorgt, zodat je ook beter voor anderen kunt blijven zorgen.

Ik wens je fijne feestdagen en een gezond nieuwjaar, waarin zelfzorg een belangrijke plek mag innemen.

Wilma

Meer inspiratie

Zeg er maar niks over

Zeg er maar niks over

Als kind werd mij altijd verteld: "Ziet d'r mar over stil" - een zin die diep geworteld is in ons dialect en betekent...

Stap voor stap

Stap voor stap

Halverwege december 2023 komt Diana bij ons het nieuwe magazine brengen. Nadat we even hebben gekletst vraagt Diana:...