Rouw als achterkant van liefde

Rouw verwerken: Rouw als achterkant van liefde

Waar ikzelf jarenlang heb gedacht, “rouwen is huilen bij het verlies van een dierbare”. Daar weet ik inmiddels dat rouw veel meer is, veel breder is en veel dieper kan gaan.

Na het ingrijpende verlies van mijn werk als woonbegeleidster voor mensen met een verstandelijke beperking, heeft mijn leven een andere kleur gekregen. Niet alleen verloor ik mijn baan, ik kwam ook in een burn-out terecht.

Een pikzwarte periode diende zich aan. Een periode waarin ik mij heel vaak niet begrepen heb gevoeld. Het heeft lang geduurd alvorens ik weer lichtpuntjes kon gaan zien. Inmiddels kan ik zeggen, dat ik van hetgeen wat ik destijds zo miste, nu mijn werk heb gemaakt.

‘Wanneer we geen tijd besteden aan onze innerlijke processen, haalt het ons altijd ergens in’

Rouw verloopt in fases, maar niet iedereen ervaart deze fases op eenzelfde manier. Hierdoor is de kans groot dat jij jezelf niet meer begrijpt, of dat jij je door je omgeving niet begrepen voelt.

Rouwen na een ingrijpende gebeurtenis, kan je hele leven door elkaar schudden. Niets is meer wat het lijkt. Voorgoed is alles anders. Daar heb je vorm en inhoud aan te geven. Dat heeft tijd, inzichten en jouw aandacht nodig.

Tijd die we er meestal niet aan geven, omdat doorgaan de norm is. Maar wanneer we geen tijd besteden aan onze innerlijke processen, haalt het ons altijd ergens in. Dat is mijn ervaring.

‘Nieuw verlies haalt in op oud verlies’

Met regelmaat hoor ik: Ja, maar het is al zo lang geleden. Dan probeer ik inzichtelijk te maken dat nieuw verlies inhaakt op oud verlies. Wanneer je de gebeurtenissen van lang geleden niet hebt verweven in je leven, kunnen ze ineens weer vol in beeld zijn en om je aandacht vragen.

Mijn ervaring is dat mensen echt wel bereid zijn, om aan hun eigen processen te werken, maar dat ze veelal niet weten hoe ze dit moeten doen. Hierbij bied ik graag mijn expertise aan.

‘Rouwen houdt in aandacht geven, wat om aandacht vraagt’

Als rouw- en verliesconsulent ben ik opgeleid bij het Landelijk Steunpunt Verlies en Het Land van Rouw. Mijn werk is in hoofdzaak ontstaan vanuit mijn eigen processen. Omdat ik me zo niet begrepen voelde, ben ik inzichtelijk gaan maken wat er zich in mij afspeelde. Hieruit is de werkvorm “Handvatten voor mijn leven” ontstaan. Dit is één van de manieren geworden die ik inzet in mijn werk. We maken samen inzichtelijk hoe rouw zich in jouw leven en in jouw lichaam aandient en verhoudt. Zo krijg je een beter beeld waar jij aan mag werken.

Benieuwd of ik iets voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met me op.

Meer inspiratie