Ervaringen

“Het was alsof Wilma de overledene had gekend. Zo passend sprak ze over de overledene. “

Ik heb Wilma meegemaakt voor zowel een afscheid als voor mijzelf in gesprekken als levensdoelcoach. Ik ervaar Wilma als een rustige, warme vrouw waarbij het goed voelt om wat er dwars zit te delen.

Voor wat betreft de afscheidsdienst kan ik ook alleen maar positief spreken. Het was alsof Wilma de overledene had gekend. Zo passend sprak ze over de overledene. Ze heeft er een hele mooie dienst van gemaakt.

Nikima Copier

“Wij waren erg geraakt door de manier waarop Wilma kon verwoorden waar mijn man voor stond, wat hij voor ons en veel andere mensen betekend had.”

Wilma heeft de uitvaart van mijn man/vader van mijn kinderen vanaf het begin begeleid. Wat was het fijn om te ervaren dat iemand met je mee dacht en mee keek. Nadat wij samen het leven van mijn man hadden verteld, heeft Wilma hier een heel mooi In Memoriam van gemaakt. Verder heeft zij de dienst in het crematorium geleid. Dit deed zij op haar eigen, zeer respectvolle manier. Wij waren erg geraakt door de manier waarop zij kon verwoorden waar mijn man voor stond, wat hij voor ons en veel andere mensen betekend had, goed verwoord wat wij tijdens de week voor de uitvaart zelf verteld hadden. Het is zeer fijn om ondersteund te worden in je verdriet, en Wilma weet dit zeer goed te doen.

Lieve groet, Fam Roelofs

“Wilma straalt rust uit, wat fijn is in deze moeilijke periode. Ze denkt mee heeft ideeën, maar laat je vooral heel dicht bij je zelf blijven. Dat voelt ze erg goed aan.”

Wilma, je hebt ons erg goed bijgestaan bij de uitvaart van mam. Dit was heel bijzonder omdat Wilma ook een vriendin van ons is.
Ik had Wilma ook al op een andere uitvaart zien spreken en mijn moeder ook en die zei toen, als ik dood ga, zou ik het ook wel zo willen.

Wilma straalt rust uit, wat heel fijn is in deze moeilijke periode, ze denkt mee heeft ideeën, maar laat je vooral heel dicht bij je zelf blijven en vooral wat je als fam. samen wil of niet wil is heel belangrijk en dit voelt ze heel goed aan en dat is heel fijn. Ze luistert en schrijft mee en daarvan maakt ze een hele persoonlijk verhaal/levensloop wat ze dan ook heel goed over kan brengen in de dienst zelf.

Wij hebben heel fijn met haar samen gewerkt en zijn dankbaar dat je dit voor ons hebt willen doen. Ik zou Wilma zeker aanraden.

Groetjes Marion

“Het was een erg fijne en ondanks alles ook mooie ervaring. “

In juli 2022 is mijn vader overleden. Wilma heeft ons gezin begeleid in het rouw proces en de uitvaart. Dit was een erg fijne en ondanks alles ook mooie ervaring. Het was erg persoonlijk omdat Wilma en haar man mijn vader al lang kenden. Wilma heeft ook tijdens het ziekteproces mijn vader en ons als gezin ondersteund, een luisterend oor geboden en ruimte gecreëerd voor gesprek en acceptatie. Dit was erg fijn!

Ik heb de hulp en ondersteuning van Wilma als zeer prettig en ook vertrouwd ervaren, ondanks dat ik Wilma hiervoor eigenlijk nauwelijks kende. Het is een erg lieve, warme vrouw die vaak precies de goede woorden op het juiste moment weet te zeggen.

Wilma, nogmaals dankjewel voor alles wat je voor ons hebt gedaan. 

Kim

“De combinatie van haar jarenlange ervaring met mensen met een verstandelijke beperking en haar huidige werk als uitvaartspreekster is een perfecte match gebleken binnen onze situatie.”

Tijdens de laatste levensfase van onze verstandelijk beperkte broer heb ik contact met Wilma opgenomen. Ik ken haar via een vriendin van mij en tijdens een feestje, al een aantal jaren geleden, hebben we met elkaar gesproken over het werk van uitvaartspreekster wat Wilma aan het neerzetten was. 
Op het moment dat bleek dat onze broer, terminaal ziek was, heb ik een gesprek met Wilma aangevraagd om e.e.a door te spreken. Dit voelde gelijk zo goed dat wij als familie hebben besloten dat Wilma de laatste levensfasezorg en tijdens de afscheidsdienst mocht spreken. De combinatie van haar jarenlange ervaring in het werken met mensen met een verstandelijke beperking, en haar huidige werk als uitvaartspreekster is een perfecte match gebleken binnen onze situatie.

Naast het welzijn voor onze broer en onze eigen familie wilden wij dat er ook aandacht was voor de medebewoners en begeleiding waar onze broer ruim 10 jaar mee samengeleefd heeft.

Wij als familie hebben Wilma in deze bijzonder situatie ervaren als een deskundige, warme en betrokken persoonlijkheid. Subtiel maar daadkrachtig, heeft zij ons begeleid naar het levenseinde van onze broer en vervolgens naar de afscheidsdienst. Wilma was voor ons als familie, en evenzeer voor de medebewoners en de begeleiding een luisterend oor en een helpende hand. Met name daar waar problemen ervaren werden, daar wist Wilma er een creatieve invulling aan te geven. Zo was er voor eenieder die dat wenste een passende rol binnen de laatste levensfase en de afscheidsdienst. Ook het gesprek, twee weken na de afscheidsdienst wat we hebben gehouden met de medebewoners en begeleiding van onze broer, was heel fijn en draagt er echt aan bij dat wij dit verlies op alle vlakken goed af kunnen sluiten.

Wij,als familie van een verstandelijk beperkte broer, zijn heel erg dankbaar voor de ondersteuning die wij van Wilma mochten ontvangen. Zij heeft ons letterlijk ontzorgt en met raad en daad bijgestaan in een hele bijzonder periode.

Fam. Willems

“Wilma stelt goede vragen tijdens de levensdoelsessie, waardoor je gaat nadenken.”

Onlangs bij Wilma een levensdoelsessie mogen ervaren. Wilma is een rustige vrouw waarbij je je meteen op je gemak voelt, ze is duidelijk en hoort en ziet je ook echt. Waardoor je het gevoel hebt dat je er mag zijn. Ze stelt de goede vragen waardoor je mag nadenken over wat jij nodig hebt en wat je kunt doen om je doel te bereiken.

Ik ben benieuwd naar het vervolg.

Brenda Josemanders

“Wilma heeft ons geholpen om helder te krijgen hoe en wat we wilden. Het was een afscheidsdienst zoals ons pap die wenste”

Ons gezin en Wilma kennen elkaar al wat langer. Het contact werd intenser nadat onze moeder en haar vader enkele maanden na elkaar plotseling overleden. Dat is inmiddels 20 jaar geleden. Het contact bleef en Wilma had ook een warm contact met ‘ons pap’. Ze vonden elkaar in ‘de natuur’, Wilma kon goede adviezen gebruiken voor haar moestuin. En ons pap vond het fijn om zo nu en dan bij Wilma en Henk koffie te drinken. Het ging ook weleens over de moeilijke zaken in het leven. Zeker toen ons pap steeds meer moest loslaten, zoals zijn gezondheid.

Zijn overlijden zagen we aankomen, maar overviel ons toch nog. Er was geen twijfel over wie ons zou gaan helpen om een mooie afscheidsdienst in elkaar te zetten. Wilma heeft ons geholpen om helder te krijgen hoe en wat we wilden. Ze ging de afscheidsdienst voor, liet alle ruimte aan ons en boven alles was het een afscheidsdienst zoals ons pap die wenste. 

Anoniem

“Wilma hield overzicht en nam de regie in handen. Dit voelde prettig voor ons en die duidelijkheid gaf mij rust.”

Ik heb het samenzijn en het regelen voor de uitvaart van ons mam, dat jij op je genomen hebt als zeer prettig ervaren. Ken jou als vriendin van mijn zus, dus dat voelde al meteen heel goed. Ik vond het fijn dat jij eenieder in zijn waarde liet en de gevoelens op dat moment juist inschatten en daar rekening mee hield. Wat voor mij persoonlijk heel fijn was, dat jij het overzicht hield en de regie in handen nam zo dat dit voor mij en ons heel prettig aanvoelde. Hoe jij de levensloop en dienst hebt geleid, met de rust en duidelijkheid was voor mij heel fijn en gaf mij al die dagen rust.

Jouw kunde, empathie en hoe jij de dienst leidde, zou ik iedereen aan bevelen.

Dank je wel hiervoor.
Groetjes Willy

“Het was de moeilijkste dag uit mijn leven, maar ik kan er heel trots aan terug denken.”

Wilma is een fijne persoonlijkheid om tijdens deze bijzondere en zware tijd om je heen te hebben. Ze brengt rust en vertrouwen. Ze is er altijd maar is ook nooit te veel.

In de periode dat mijn moeder ziek was, heeft ze ons gezin, maar zeker mijn moeder bijgestaan in deze moeilijke periode. Ze weet en voelt aan wat er nodig is. En durft ook de juiste vragen te stellen en hierdoor hebben er gesprekken plaatsgevonden die er anders waarschijnlijk niet van waren gekomen.

Daarnaast hebben wij samen met Wilma een uitvaart neer kunnen zetten die mijn moeder verdiende. Het was de moeilijkste dag uit mijn leven, maar ik kan er heel trots aan terug denken. Wilma heeft de uitvaart op een fijne en persoonlijke wijze voorgedragen.

Ik maar ook zeker de rest van mijn familie zijn erg blij dat Wilma om ons heen was deze periode en willen haar dan hier ook enorm voor bedanken. En daarom zou ik Wilma ook meer dan aanbevelen, zeker ook in de periode dat mijn moeder ziek maar ook na het overlijden.

Klaartje

“Wilma begeleid een uitvaart met grote zorgvuldigheid, gepaste aandacht, ruimte latend voor eigen invulling”

Begin 2019 kregen wij het afschuwelijke bericht dat mijn vrouw en onze moeder ongeneselijk ziek was. Wij, Agnes, Kees, onze drie kinderen met hun partners en onze kleinkinderen waren diep geschokt en ontredderd. Zoekend naar een weg om deze fase in ons leven vorm te geven, kregen wij en met name Agnes veel steun van Wilma die wij als buur al kenden. Wij bewonderden haar al langer voor de manier waarop zij in het leven staat. Agnes besloot Wilma te vragen haar te begeleiden in haar laatste maanden en haar uitvaart te verzorgen. Zij wilde naast haar gezin ook iemand die ze volkomen kon vertrouwen in deze verdrietige, maar ook intieme fase van haar leven. Dat was nodig omdat wij door ons verdriet en emoties in zekere mate waren ontregeld. Agnes was een van de eersten die door Wilma werd begeleid. Ons gezin is ontroerd en dankbaar voor de wijze waarop Wilma deze verantwoordelijke taak op zich heeft genomen. Ze toonde zich oprecht betrokken, voelde goed aan hoe wij als gezin in deze verwarrende periode benaderd konden worden. Met gevoel inventariseerde ze onze wensen en gaf aan dat alles kon en niets hoeft. Ze koos daarbij de juiste toon en gepaste woorden. Met haar heeft ons gezin de uitvaartplechtigheid ingevuld. Waar nodig en verstandig nam Wilma contact op met het uitvaartcentrum en adviseerde op bescheiden wijze ons over de daadwerkelijke invulling waarbij ze keuzen geheel aan ons overliet. De uitvaart zelf heeft zij goed geleid. Ze kondigde de sprekers op correcte wijze met een aantal persoonlijke inleidende woorden aan. Ze gaf aan de kleinkinderen, die tijdens de afscheidsdienst een instrument bespeelden of een zelfgeschreven tekst uitspraken, op invoelende wijze de aandacht die ze op dat trieste moment nodig hadden.

Ons gezin kan Wilma van harte aanbevelen om de begeleiding en het afscheid van uw dierbaren te verzorgen. Zij doet dat met grote zorgvuldigheid, gepaste aandacht, ruimte latend voor eigen invulling, goed aanvoelend hoe zij moet omgaan met de wensen, gevoeligheden en emoties van de betrokkenen en ze weet waar nodig de juiste afstand te bewaren. Ze bereikt deze aanpak door op rustige en zorgvuldige wijze vragen te stellen. Ze dringt zich niet op, bereidt zich uitstekend voor, heeft een groot invoelingsvermogen, geeft de juiste adviezen en laat de uiteindelijke keuzes over aan de nabestaanden. Wilma regelt alles wat wenselijk en nodig is. Ze is dienstbaar en biedt ruimte aan de naasten om in hun verdriet zichzelf te kunnen zijn.

Familie Blom, Vianen NB